ד"ר מייקל מימוני

טיפולים חדשניים לעיניים

הסרת פטריגיום ללא תפרים

ד"ר מייקל מימוני

טיפולים חדשניים לעיניים

הסרת פטריגיום ללא תפרים

לקבלת פרטים נוספים, אנא מלאו את הטופס ויחזרו אליכם

כריתת פטריגיום

פטריגיום הוא רקמת צלקת על פני לחמית העין שגדל על חלקה הקדמי של הקרנית. פטריגיום בדרך כלל גדל לאט במשך שנים ואינו ממאיר.

המצב נפוץ יותר בקרב אנשים שנחשפו לאור שמש רב במהלך חייהם ועל כן שם נוסף שניתן לו הוא "עין הגולש". פטריגיום יכול להתאפיין בתסמינים כמו אדמומיות וגרד בעין , תחושת אי נוחות, יובש או חספוס, עין יבשה ואף פגיעה מבחינה אסתטית.

באופן לא שכיח הפטריגיום יכול להתפשט ולגדול על פני קרנית העין עד לרמה שתפגע באופן ישיר בשדה הראייה או שתיווצר אסטיגמציה חמורה (צילינדר). המטופל עלול גם לסבול מטשטוש ראייה או שהצטלקות תביא להגבלה בתנועות גלגל העין ובמקרה כזה המטופל צפוי להתלונן על ראייה כפולה.

אבחנת פטריגיום מבוססת על מראהו הקליני של הנגע, במיעוט המקרים כאשר האבחנה אינה ודאית עשוי רופא העיניים להיעזר בביופסיה לצורך אישור האבחנה, במיוחד אם הנגע משתנה ומתפתח מהר יחסית.פטריגיום הוא מצב שכיח יחסית ושפיר, והינו גוש של רקמות בצורת משולש שגדל מהלחמית אל הקרנית.

צמיחה לא תקינה זו עלולה לפגוע באיכות הראייה, והיא יכולה להתפתח בעין אחת או בשתי העיניים, ולרוב נוטה להופיע בצידה של העין הקרוב לאף. פטריגיום עשוי להפסיק לגדול לחלוטין או שממשיך לגדול לאט מאוד על פני הקרנית.

הוא מופיע ב 1-15% מהאוכלוסייה ושכיחותו משתנה בהתאם למיקום הגיאוגרפי.

פטריגיום

עין בריאה

ניתוח להסרת פטריגיום

טיפול בפטריגיום

קיימות מספר אופציות טיפוליות, החל מטיפול שמרני ועד לכריתת פטריגיום, כריתת הנגע עם השתלה אוטולוגית, כתלות בחומרת הפטריגיום ובהסתמנות הקלינית לה הוא גורם.

במידה והוחלט על כריתת פטריגיום, הסרה כירורגית של הפטריגיום - חשוב להכיר את סוגי הניתוח הקיימים, הטכנולוגיות המצויות בשוק ואת הסיכונים הטמונים בניתוח. ניתוח פטריגיום יכול להתבצע בהרדמה מקומית או כללית, וההחלטה על סוג ההרדמה יהיה בהתאם למצבו הכללי של המטופל, אורך וקושי הניתוח הצפויים והעדפת המטופל לסוג הרדמה מסוים.

ניתוח שגרתי צפוי להימשך כ-45 דקות , לרוב מבוצע תחת הרדמה מקומית וברוב המקרים אינו דורש אשפוז לאחריו אך יידרשו פגישות מעקב בהתאם להנחיות הרופא המנתח.

אחד הסיבוכים הכי שכיחים בניתוח הסרת פטריגיום הוא הישנות הגידול, ועל כן פותחו מספר טכנולוגיות וטכניקות חדשות שמטרתן להפחית את הסיכוי להישנות. הגישה הנפוצה כיום היא כריתת הפטריגיום עם השתלת אוטוגרפט (השתלת רקמה עצמית, כלומר רקמה שנלקחה מהמטופל עצמו) , שיטה אשר נושאת שיעור הישנות של כ- 5-10% בלבד, ובעלת סיכון מינימלי לסיבוכים.

כמו כן נעשה שימוש בדבק ביולוגי כאמצעי להפחתת השימוש בתפרים (בעת ההשתלה האוטולוגית), דבר שהופך את הפרוצדורה של כריתת פוריגיום למהירה ופשוטה יותר ומסייע גם הוא בהפחתת הסיכון להישנות. במידה והפטריגיום חזר לאחר הסרתו ויש צורך בניתוח פטריגיום חוזר הניתוח צפוי להיות מסובך וארוך יותר, בעל סיכון מוגבר לסיבוכים במהלך הניתוח ולאחריו, ושימוש בטכניקות נוספות על מנת למנוע הישנות נוספת.

כמו בכל פרוצדורה, גם בניתוח להסרת פטריגיום יש סיכונים ותופעות לוואי. מכיוון שמדובר בניתוח יחסית שטחי שכולל רק את שכבות העין החיצוניות נדיר שמופיעים סיבוכים חמורים, והניתוח נחשב בטוח יחסית.

כאב - המטופל עלול לסבול מכאב בימים שלאחר הניתוח, בו ניתן לטפל לפי הצורך על ידי משככי כאבים. שימוש תכוף בתחליפי דמעות יכול לסכך את פני שטח העין ולעזור עם תחושת אי הנוחות והכאב. במידה והכאב חמור, אינו נשלט תרופתית, במגמת החמרה או שהינו מלווה בתסמינים חשובים נוספים יש לפנות לקבלת סיוע רפואי מהיר.

אודם - העין יכולה להיראות אדומה במשך שבועיים ועד כמה שבועות לאחר הניתוח, אך האודם צפוי להשתפר עם הזמן.

זיהום – לאחר הניתוח המטופל מונחה להשתמש בטיפות אנטיביוטיות למשך כמה ימים. הסיכון לזיהום חמור הינו נמוך שכן מדובר בניתוח שטחי, אך עדיין קיימת סכנה לזיהום וחשוב להקפיד על שימוש נכון באנטיביוטיקה בהתאם להנחיות, על היגיינה ולהימנע מכניסה למקורות מים ומשימוש באיפור בתקופת ההחלמה.

יובש בעין – סרט הדמעות ששומר על לחות העין נוטה להתייבש על גבי הבליטות שנותרות בקרנית. במידה והיובש חמור ואינו מטופל העין מועדת לזיהום או לכיב. יש לטפל לפי הצורך בחומרי סיכה בתקופת ההחלמה ולעיתים גם לאחר תקופה זו ולטווח ארוך.

ראייה לקויה לאחר כריתת פטריגיום – יכולה להיגרם עקב משטח קרנית גבשושי ומצולק שהיה מתחת לרקמת הפטריגיום. חשוב לדעת בטרם ההסרה שהראייה לא בהכרח תהיה אופטימלית.

סיבוך נוסף שעלול להופיע קשור לטיפות שניתנות לאחר הניתוח. טיפות אלה יכולות לגרום לתגובה אלרגית או ללחץ תוך עיני מוגבר ולכן חשוב להקפיד על מינונים נכונים ובהתאם להמלצת הרופא המטפל.

אחד משרירי העין ממוקם בחלקו מתחת למקום הניתוח ותיתכן פגיעה בו במהלך הניתוח אם כי לא מדובר במצב נפוץ. סיבוך שכזה עלול לגרום לראייה כפולה ולדרוש ניתוח נוסף לצורך תיקון השריר.

לקבלת פרטים נוספים, אנא מלאו את הטופס ויחזרו אליכם

דילוג לתוכן